「東京廚房」築地市場搬遷 83年歷史畫句號

Two men cut into a massive tuna

10月6日,舉世聞名的東京築地魚市場舉行最後一次凌晨金槍魚拍賣,之後將搬遷至新址。

築地市場是世界最大的魚市場,營運至今已有83年歷史。現作為2020東京奧運會重建計劃的一部分進行搬遷。

這裏的金槍魚拍賣是日本首都東京一大熱門觀光景點。

「我快要哭了,」已經退休的海鮮拍賣人石井久雄(Hisao Ishii)在最後一天回到市場時表示。

「今天是說再見的悲傷的一天。築地曾努力追趕時代的步伐,但它越來越老了,」他向法新社表示。

魚販們將從這座舊址搬遷到約2公里外的豐州,進駐一個更新、更現代化的場所。

Buyers, workers and auctioneers attend the final tuna auction at the landmark Tsukiji fish market in Tokyo on October 6, 2018

Tuna broker is carrying a frozen tunas after the early morning Tuna auction in Tsukiji fish market, 2014

A vendor holds up a crab at the Tsukiji market

A buyer inspects fresh tuna

有關這座古老市場的搬遷工作一直在進行,但也有一些供應商對此表示反對,而且直到最後都在抵抗。

築地市場有「東京廚房」之稱,銷售近500種海鮮,這裏緊鄰東京繁華的銀座區,頂級餐廳雲集,因此搜尋最佳食材的廚師們便與市場商販們建立起緊密聯繫。

A fishmonger pushes a cart outside at the Tsukiji market

Bluefin tuna laid out on pallets

1923年東京經歷關東大地震後,築地市場在1935年建成開業,當時主要由波紋鐵棚搭建而成。後來這裏成為了一個龐大、繁忙的市場,但許多人認為此處破舊且過於擁擠。

Kiyoshi Kimura, the president of sushi restaurant chain Sushi-Zanmai, poses with a 212-kilogram bluefin tuna at his main restaurant near the Tsukiji fish market in 2017

築地市場分為場內市場與場外市場。於場內市場舉行的金槍魚拍賣往往會吸引大買家。這裏還會舉行一年一度的新年拍賣,由於這項活動被認為可以為生意帶來好運,新年拍賣的價格往往高於市價。

去年的新年拍賣會上,一條藍鰭金槍魚(見上圖)以7420萬日元(62萬5350美元)的高價拍出,不過這一價格仍遠低於2013年的紀錄,當時一條藍鰭金槍魚以超過170萬美元的價格售出。

Small eels in a dish

A man slices tuna at Tsujiki market

Workers cut a large frozen tuna

Blocks of fatty bluefin tuna steak

A fishmonger cuts open a fish

由於產量巨大,種類繁多,築地市場每年會吸引成千上萬的遊客。

場外市場出售食物和其他商品。場內市場搬遷後,場外市場仍將在原地運營。

A man stands outside a seafood restaurant in Tsujiki

Tuna fish street stall outside Tsukiji

市場搬遷還遭遇到許多工人的抵制,其中一些家族世世代代在這裏經營。

市場位於豐州的新址造價達50億美元,那裏曾是一座化工廠的所在地,市場搬遷工作也因為污染方面的擔憂而一度被推遲。

搬遷之前的最後幾周,仍有數百名抗議者冒著風雨舉行示威。

新市場將於10月11日(周四)開始營業。

A vendor at Tsujiki market stands by a palette

A protester stands in the rain with a sign saying Save the Tsukiji

(BBC)

 

激賞明鏡 1
激賞明鏡 2
比特幣激賞明鏡

3KAXCTLxmWrMSjsP3TereGszxKeLavNtD2
激賞操作及常見問題排除
推薦電視頻道

留言